Com combatre la por

Tricycle: The Buddhist review

10 -11-2016

Com combatre la por

El cap de l’escola Drukpa del Budisme  de l’Himàlaia ens ensenya com la compassió pot garantir que les diferències no ens fracturen.

Com combatre la por

Vinc d’una part del món on les minories ètniques i religioses han de sortejar elements extremistes, inestabilitat geopolítica i recursos limitats. Sabem sobre la incertesa, la supervivència i la por. He vist molts dels meus amics basar les seves decisions en la por. He vist comunitats esquinçades per ella. He vist la por enfilar-se per diferents esquerdes de la vida i la política de les persones. La por prospera en absència de l’entesa mútua i de la diversitat, i és una arma verinosa. Però hi ha un antídot: la compassió. La compassió combat la por.

 

 

En la meva religió, creiem en el karma. Moltes persones malinterpreten el concepte de karma. El karma no és un destí predeterminat. El karma no vol dir que acceptem la injustícia o la desigualtat. El karma simplement vol dir causa i efecte. El karma vol dir que estem facultats per ser part de la solució. El karma ens dóna un mètode per combatre la por, el terror, la injustícia i la desigualtat. El karma vol dir que no estem definits per la nostra situació, sinó per les decisions que prenem.

Com combatre la por Com combatre la por

Com a creient en el karma, animo al món a triar el coratge i la compassió. Massa sovint esperem que els líders i els governs ens portin la pau. Però pensa-ho: són els individus els qui treballen per la pau. I quan les persones treballen per la pau, aquesta és forta, duradora i genuïna. Això no vol dir que ens hem asseure molt bé en un coixí de meditació i gaudim de la nostra pròpia pau interior. La pau requereix de l’acció. La pau requereix d’un veritable sentit d’urgència. La pau requereix de coratge i treball dur. La pau vol dir que tots i cada un de nosaltres tenim l’obligació de construir l’entesa mútua i l’obligació de rebutjar la por. La pau requereix que no només acceptem sinó que celebrem les diferències entre nosaltres. La por necessita que rebutgem les diferències. La pau ens anima a acceptar les diferències.

Les monges del meu llinatge, sovint conegudes com les “Monges de Kung Fu”, són grans exemples d’aquest coratge. En la meva part del món, les monges no tenen moltes oportunitats d’educació o lideratge. No obstant això, les monges de l’Orde Drukpa assumeixen rols i responsabilitats de lideratge real dins la nostra comunitat. Aprenen a treballar unes amb les altres tot i que procedeixen de diferents països i parlen diferents idiomes. Les monges estan aprenent Kung Fu com un mitjà per infondre confiança física i mental en si mateixes, trencant segles de tradició. Després dels terratrèmols del Nepal, per exemple, les “Monges de Kung Fu” van lliurar subministraments mèdics i de socors a algunes de les regions més afectades. Van travessar els vessants de les muntanyes i els rius per ajudar els nepalesos de totes les religions i orígens. Van rebutjar la por i van triar el valor a canvi.

A la llum de tota la violència al món, les “Monges de Kung Fu” i jo ens hem embarcat en un viatge en bicicleta des de Katmandú al Kashmir per celebrar la diversitat i construir una comprensió mútua. En Ladakh, d’on procedeixen moltes de les meves monges, hi ha una llarga història de diversitat. Situades al llarg de la Ruta de la Seda, les persones d’aquesta comunitat van celebrar diferents religions, idiomes, ètnies i tradicions. Ells saben que aquestes diferències no fracturen. La diversitat ens enforteix, la diversitat no és una cosa que hagi de tolerar-se, ha de celebrar-se. Hauríem de donar-li la benvinguda amb curiositat, delit i alegria. Això és el que la por tem. Si bé anar en bicicleta és un petit gest, espero que serveixi com un exemple de com les dones, els líders religiosos i les persones de totes les comunitats tenen un paper en la construcció de la pau. Vostè també té un paper en la construcció de la pau. Alguns de vostès tenen una gran plataforma i poden parlar per altres que no són escoltats. Alguns de vostès no estan en el servei públic, però poden marcar una gran diferència en el seu lloc de treball, a l’escola o a casa. Cadascú de nosaltres pot crear un impacte immediat i pot construir la pau.

Aquestes observacions van ser donades per Sa Santedat el Gyalwang Drukpa a l’Escola d’Estiu de Bucerius sobre Governabilitat Global a l’agost de 2016.