Curs: APRENDRE A MEDITAR – Meditació SHI NE

Curs: APRENDRE A MEDITAR – Meditació SHI NE

 

Cursos i retirs 02 lama Jigme Yeshe

 

 

 

 

 

 

Dirigit per Lama Jigme Yeshe Dorje

Dia: 24 de novembre de 2018

Hora: 10.15h – 13.30h

Inscripcions: per correu drukpa.barcelona@gmail.com  o bé al centre abans de començar.

 

El terme tibetà shi ne (scr. samatha), el podem traduir per “romandre en la calma” o “quietud plàcida”. Shi, significa “pau” i ne, “romandre”, “estabilitzar”.

És una pràctica meditativa mitjançant la qual comencem a veure com funciona la nostra ment, es tracta de calmar l’agitació mental per mig de la concentració en un objecte, o suport, sense distreure’s, utilitzant els diferents aspectes i característiques de la ment.

Lama Jigme Yeshe de manera individualitzada i personal dóna savis consells directes i aguts per a la pràctica, per tal de treballar la nostra ment per aconseguir que estigui en calma i sigui estable i clara.

El curs es planteja com una eina útil per desenvolupar la nostra saviesa emocional a la vida quotidiana i per descobrir la pau interior, però també com a base per accedir a la “visió superior” (tib. lhaktong, sc. vipasyana) i al mahamudra o “gran sello (tib. chag gya chenpo).

Amb una ment entrenada i estable, més enllà de la nostra pròpia comoditat, trobem una manera de treballar les dificultats de la vida diària. En situacions difícils no perdem els estreps i aprenem a usar els contratemps per seguir endavant. Quan la nostra ment està clara, som lliures; el que ens fa portar una vida harmònica amb les nostres circumstàncies.

El curs s’emmarca en un programa que es desenvolupa en combinació amb el text de la Pràctica preliminar de Guru Ioga, compost per Sa Santedat el Gyalwang Drukpa. Es tracta d’un programa pràctic i progressiu basat en les instruccions de Künkyen Pema Karpo, el IV Gyalwang Drukpa (1527-1592) – A Record of Mahamudra Instructions -.

Els diferents aspectes del programa es despleguen en etapes i segons l’evolució de la pràctica individual, tant la pràctica formal com la pràctica en acció o posmeditació. El programa no es desenvolupa de manera lineal, sinó que els diferents aspectes es succeeixen en diferents etapes. Es parteix de la postura i actitud adients, s’aprèn a veure els obstacles i a aplicar-hi remeis, es reconeixen els diferents estats mentals, etc., etc., per anar avançant practicant contínuament, dia a dia, cap a la quietud plàcida, la estabilitat, la calma i claredat mentals.