S.E. Thuksey Rinpoche

SE Kyabje Thuksey RinpocheEl primer Kyabje Thuksey Rinpoche va ser nét del gran iogui Shakya Shri i fill del Xè Gyalwang Drukpa.

Va passar la seva joventut al Tibet, a la província de Kham, on va estudiar al monestir de Zigar. Va ser un iogui que tenia una gran reputació a tot el Tibet. Als anys 60 va arribar a l’Índia on va emprendre la tasca de construir monestirs. Ell va ser qui va reconèixer Sa Santedat el XIIè Gyalwang Drukpa, va presidir la seva entronització i el va prendre al seu càrrec per a la seva educació.

Kyabje Thuksey Rinpoche durant tota la seva vida va desenvolupar la seva activitat per beneficiar a tots els éssers i va contribuir enormement a l’expansió del llinatge Drukpa a les regions de l’Himàlaia: Buthan, Ladakh, Darjeeling, etc. Després que l’XIè Gyalwang Drukpa deixés el seu cos, va assumir la tasca de garantir la continuïtat del Llinatge Drukpa, per a la qual cosa va mostrar un gran coratge i una energia indestructible.

L’actual Kyabje Thuksey Rinpoche, “El Preciós Fill del Cor”, és la reencarnació de l’anterior Thuksey Rinpoche. Va néixer el 1986, el desè dia del primer mes del calendari tibetà a Chushul, Ladakh, l’Índia. Abans del seu naixement, diversos oracles i mestres elevats van dir a la seva mare quan estava embarassada que el nen que anava a néixer seria un gran ser i que aquest nen especial havia de ser presentat al XIIè Gyalwang Drukpa tan aviat com naixés. Durant tota la setmana anterior al seu naixement, estranys ocells van custodiar la casa i un agradable plugim va caure sobre el poble. Malauradament la seva mare va morir al moment del part.

El Gyalwang Drukpa va tenir molts somnis i visions que indicaven que la reencarnació de Thuksey Rinpoche es duria a terme a Ladakh. Al juliol de 1987, Sa Santedad el Dalai Lama i Sa Santedat el Gyalwang Drukpa van anar junts a la cova de Gyalgwa Gotsangpa a prop del monestir de Hemis – Ladakh, l’Índia -, i van meditar-hi durant dues hores. Tots dos van arribar a la conclusió que el nen especial nascut a Chushul era l’autèntica reencarnació del primer Thuksey Rinpoche.

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

 

Poc després, Sa Santedat el Gyalwang Drukpa va anar personalment a Chushul per presentar els seus respectes a la reencarnació del seu primer Guru i a oferir-li el mandala de llarga vida. Després d’això, Sa Santedat el Gyalwang Drukpa va demanar a la família que li permetessin ocupar-se de la cura del nen que va sorprendre a tots els presents en saber el que s’esperava d’ell per a l’ofrena del mandala.

El 30 de juny de 1988, quan tenia dos anys i mig, el van portar al monestir de Druk Thubten Sangag Choeling a Darjeeling, l’Índia, amb Sa Santedat el Gyalwang Drukpa. Quatre mesos després, el jove Rinpoche va ser entronitzat formalment en aquest monestir, que havia estat construït pel seu predecessor. El Gyalwang Drukpa va donar suport a l’educació i formació de la reencarnació del seu Guru, l’anterior Thuksey Rinpoche, igual que el seu Guru havia tingut cura d’ell.

Va passar la seva infantesa i adolescència al monestir de Druk Sangag Choeling a Darjeeling. Allí va rebre ensenyances de Sa Santedat el Gyalwang Drukpa i d’altres grans mestres Drukpa. Després va estudiar durant sis anys a la universitat filosòfica de Tango a Buthan.

 

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

Després de finalitzar els seus estudis i fins a l’actualitat, juntament amb S’ Eminència Gyalwa Dokhampa, ajuda a Sa Santedat el Gyalwang Drukpa en el desenvolupament de les activitats del Llinatge Drukpa.

Es fa càrrec dels monestirs Druk Thubten Sangag Choeling a Darjeeling i del de Shey a Lhadakh i ha participat a l’organització dels diferents Concilis Drukpa anuals que se celebren des de 2009. Aquests concilis tenen l’objectiu que els diferents mestres del llinatge Drukpa es reuneixin i intercanviïn el seu coneixement espiritual i també que els seguidors de tot el món puguin rebre ensenyaments, conèixer-se i intercanviar punts de vista.

També participa en diferents Pad Yatra que dirigeix Sa Santedat el Gyalwang Drukpa. Els Pad Yatra són peregrinacions a través de l’Himàlaia, a l’Índia, Sri Lanka, etc. per promoure la pau, la igualtat de gènere, ja que participen activament les monges del llinatge, la preservació del medi ambient, l’educació i preservació del patrimoni cultural.

Al gener de 2016 va encapçalar un Pad Yatra amb monjos procedents de Ladakh a Myanmar per expandir la pau i l’harmonia. L’ambaixador de l’Índia a Myanmar va dir, que aquest Pad Yatra representava un punt de trobada de dues tradicions: les escoles de budisme Vajrayana i Theravada. A finals de juny i principis de juliol ha dirigit el 14è Pad Yatra a Ladakh per promoure la consciència ambiental  i la necessitat de conservar l’aigua.

 

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

S’Eminència Thuksey Rinpoche s’ocupa de l’escola Druk Pema Karpo a Ladakh, una escola sostenible on es combinen pràctiques educatives tradicionals i modernes amb l’objectiu de mantenir la cultura ladakhi i al mateix temps desenvolupar en els nens i nenes les habilitats necessàries per viure en el món actual. L’edifici de l’escola va rebre el 2002 el premi mundial d’arquitectura al millor edifici ecològic. El 13 novembre 2015 va ser nomenada una de les escoles més belles del món.

Porta la organització “Live to Rescue”, una fundació dins el projecte humanitari del Gyalwang Drukpa “Live to Love”. S’ha creat un Centre de cura i gestió d’animals abandonats, especialment, gossos ferotges i ferits, situat a Nang, Leh, Ladakh. És un projecte conjunt amb l’Associació de Joves Drukpa (YDA) i el Departament d’Agricultura i Ramaderia de Leh. Live to Rescue proporciona tractament humà als gossos sense llar a Ladakh amb l’esterilització i la possibilitat de trobar-los una llar. Live to Rescue és l’organització protectora d’animals més efectiva de Ladakh que treballa per a la reducció del patiment dels animals i fomenta relacions harmonioses entre els animals i les persones de la zona, en un context de ràpid creixement econòmic i turístic.

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

 

 

 

 

 

 

 

S’ Eminència Thuksey Rinpoche amb aquest projecte abunda en la importància de l’amor i compassió per tots els éssers, concretament els animals. S’Eminència realitza conferències de premsa sobre l’amenaça dels gossos a la ciutat de Leh per sensibilitzar la població i donar a conèixer el centre i les diferents campanyes d’esterilització i vacunació de gossos de carrer per controlar la seva població, i d’adopció dels gossos com a mascotes. També realitza campanyes a favor d’adoptar una alimentació vegetariana.

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

 

 

 

 

 

 

En relació a la preservació del medi ambient va participar a l’organització, juntament amb l’Associació de Joves Drukpa (YDA) de Ladakh, de la plantació d’arbres a Ladakh, un projecte de la Fundació Live el Love creada per Sa Santedat Gyalwang Drukpa. El 2010 va aconseguir el Guiness mundial d’arbres plantats en una hora, 100.000. Van acudir 9313 persones d’arreu de Ladakh.

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

 

 

 

 

 

 

També en aquest àmbit s’ocupa de la gran iniciativa de mantenir netes les aigües de les glaceres de l’Himàlaia i assegurar l’accés a l’aigua potable a tots els milers de milions d’éssers que depenen d’aquest sistema fluvial. Aquesta és una iniciativa de la Fundació Live to Love International, de l’Associació de Joves Drukpa (YDA) i les comunitats de base de Ladakh en associació amb la Waterkeeper Alliance.

SE Kyabje Thuksey Rinpoche

 

 

 

 

 

 

 

Va tenir un paper destacat en l’organització de la Cerimònia dels Ornaments de Naropa, que es realitza cada 12 anys i que va tenir lloc al setembre al 2016.

Aquesta cerimònia, en la qual el Gyalwang Drukpa vesteix els Ornaments de Naropa, es va realitzar a prop del monestir de Hemis, Ladakh, va durar una setmana i hi van assistir al voltant de mig milió de persones de tot el món. Ha estat qualificada com el Kumbh Mela l’Himàlaia, un festival que va combinar espiritualitat, cultura i diversitat.