S.S. el Gyalwang Drukpa

SS el Gyalwang Drukpa

El Gyalwang Drukpa és un dels líders espirituals i ambientals més importants del món, reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per la seva tasca humanitària, ecològica, en defensa de la igualtat de gènere i per la seva brillant aplicació de la filosofia budista mil·lenària per resoldre els problemes del món modern.

Va néixer a l’alba del desè dia del primer mes de l’any Llebre d’Aigua del calendari lunar, al nord de l’Índia al llac Rewalsar o Tso-Pema (el Llac del Lotus) – un lloc sagrat de Guru Padmasambhava – mentre alguns mestres s’havien reunit allà per al Festival Tse Chu i estaven realitzant el primer ritual de dansa de les Vuit Manifestacions del Guru Padmasambhava. Sa Santedat Dujom Rinpoche, l’autoritat suprema del llinatge Nyingma, va estar present al moment del seu naixement i li va donar el nom de Jigme Pema Wangchen.

El seu pare és el mestre nyingma Zhichen Bairo Rinpoche, l’emanació del gran traductor i sant Vairochana, preciós Mestre encarnat al monestir de Kathok Zhichen a Kham. La seva mare, Konchok Paldroen – Mayum-La -, és la filla d’un iogui, i deixebla de Dzogchen Rinpoche, Sa Santedat Dujom Rinpoche i de molts d’altres grans mestres.

El Gyalwang Drukpa va ser reconegut oficialment per Sa Santedat el XIVè Dalai Lama, el XVIè Karmapa i altres grans mestres. Va ser oficialment entronitzat per Sa Santedat el Dalai Lama a 1966 a Dharamsala i el 1967, al monestir del seu propi llinatge a Darjeeling.

Kyabje Thuksey Rinpoche va ser el seu mestre principal. Va rebre els vots de refugi i l’ordenació menor de Sa Santedat el Karmapa i va estudiar amb Khenpo Noryang, Khenpo Choedrak i Kyabje Bairo Rinpoche, el seu pare.

 

SS el Gyalwang Drukpa

SS el Gyalwang Drukpa

SS el Gyalwang Drukpa

 

 

 

 

 

 

 

Va rebre de Kyabje Thuksey Rinpoche totes les iniciacions del gloriós Llinatge Drukpa, les explicacions que alliberen i les transmissions que serveixen de base per a: les instruccions de Mahamudra, els Sis Ioges de Naropa, els set vincles d’interdependència, la transmissió oral de les dakinis, etc. Així va assimilar el nèctar i la quinta essència de totes les instruccions profundes del Llinatge.

Els Grans Mestres dels que Sa Santedat el Gyalwang Drukpa va rebre ensenyances van ser principalment, Kyabje Thuksey Rinpoche, Bairo Rinpoche, Sa Santedat Dujom Rinpoche, Sa Santedat el catorzè Dalai Lama, com s’ha esmentat anteriorment, el Senyor del Refugi Kyabje Trulshik Rinpoche, Pawo Rinpoche, Drodrupchen Rinpoche, Drubwang Kunzang Dorje Dampa, així com reconeguts ioguis com Lobpoen Gangri Kunzang Dorje i Gen Khyentse.

El Gyalwang Drukpa, cap del llinatge Drukpa, assenyala que el budisme més que una religió és una filosofia, una visió del món, dels éssers i dels fenòmens, que es basa en la unió de la saviesa i de l’amor i la compassió, que ens ha de portar a viure la vida d’una manera positiva per fer del món un millor lloc on viure.

Durant tres anys consecutius ha estat reconegut per l’ONU amb l’United Nations Development Goal Honor. El govern de l’Índia li va atorgar el Green Hero Award; i ha estat nomenat Guardià de l’Aigua de l’Himàlaia, per l’organització Waterkeeper Alliance, fundada per Robert Kennedy Jr. i dedicada a la neteja i preservació de rius, llacs i llacunes al planeta. La regió de l’Himàlaia proveeix d’aigua a la meitat del planeta.

Cap del llinatge dels dracs del budisme de l’Himàlaia, el Gyalwang Drukpa és també el fundador de la Fundació Live to Love, que té presència activa en més de 10 països com ara França, Alemanya, Vietnam, Espanya, Gran Bretanya, Estats Units d’Amèrica, Singapur, Mèxic, Brasil i Perú. Aquesta organització difon i posa en pràctica la noció de l’ “Amor en Acció”.

Live to Love busca desenvolupar l’amor, la bondat i la compassió en el món a través d’activitats concretes als àmbits de l’educació (projecte educatiu Druk Padma Karpo a Shey, Ladakh – l’Índia -, guanyador d’importants premis britànics pel seu disseny sostenible), medicina, suport davant els desastres naturals o causats per l’activitat humana, patrimoni cultural i medi ambient.

Pel seu treball incansable, d’abast global, va trencar una marca en el Llibre dels Rècords Guinness, després d’aconseguir plantació més gran d’arbres a les muntanyes Himàlaia, situades entre l’Índia, el Nepal i Bhutan, països en els que la seva tasca és constant i reconeguda. Fins i tot l’Índia ha dissenyat un segell en honor del seu llinatge ancestral.

SS el Gyalwang Drukpa

Un defensor de la igualtat de gènere, el Gyalwang Drukpa també ha establert un monestir de monges (Druk Gawa Khilwa) a la Muntanya Druk Amitabha, Katmandú – Nepal -, on les monges reben formació espiritual, una educació moderna i entrenament físic històricament reservats als monjos. Reconegudes per la seva pràctica diària de kung fu, les monges s’han presentat en un especial de la BBC, de mitja hora, exposant un nou enfocament per al seu empoderament.

SS el Gyalwang Drukpa

 

 

 

 

 

 

Ha creat i fomentat els Eco Pad Yatra: caminades, durant un mes per diferents llocs de l’Himàlaia, l’Índia, Nepal, Sri Lanka, etc. per netejar les escombraries contaminants de la Terra, i així difondre la consciència ecològica. El documental “Eco Pad Yatra: una odissea verda” ha estat guanyador de múltiples premis internacionals de cinema.

SS el Gyalwang Drukpa

SS el Gyalwang Drukpa

 

 

 

 

 

 

 

 

També organitza i encapçala pelegrinatges en bicicleta – bici yatra – amb centenars de monges, conegudes com “monges Drukpa Kung Fu” de milers de quilòmetres, des de Katmandú a Nova Delhi, de Kathmandú a Ladakh, passant per tots els llocs sagrats budistes, en defensa del empoderament de les dones, la igualtat de gènere i la preservació del medi ambient.

SS el Gyalwang Drukpa

El seu lema és: “No només hem de remoure les deixalles no biodegradables del nostre entorn, sinó – primer – hem de eliminar-los de les nostres ments”. És convidat cada any a Anglaterra per la Universitat d’Oxford (OMC: Oxford Mindfulness Centre). També ha estat convidat pels prestigiosos científics de l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear (CERN), per encapçalar diàlegs sobre ciència, filosofia budista i física quàntica.

Autor de diversos llibres com Everyday Enlightenment, Happiness is a State of Mind, (traduït al castellà com La felicidad está en tu mente), Les merveilles du Gourou (traduït al castellà com Las maravillas del Gurú), La puissance de l’amour, My Crazy Tale, Par-delà les croyances, Jewel of the Heart, etc.

Defensor de la compassió pels animals, el Gyalwang Drukpa és promotor de programes de rescat de fauna amenaçada, com ara “Live to Rescue”.

Des de 2009 ha convocat diferents concilis anuals per permetre que els mestres del llinatge Drukpa es reuneixin i intercanviïn el seu coneixement espiritual i també perquè els seguidors de tot el món puguin rebre ensenyaments, conèixer-se i intercanviar punts de vista. És defensor, també, del diàleg interreligiós, en aquest sentit, té trobades amb líders d’altres tradicions orientals i occidentals per parlar, intercanviar coneixements a fi de prevenir possibles problemes i conflictes.