El Karma no dorm

El Karma no dorm

02-05-2011

Per S.S. el Gyalwang Drukpa

Publicat originàriament a NEWS, www.drukpa.org

Com tots sabeu, hi ha molts tipus diferents de karma. Què és exactament el karma? Karma significa realment “activitats”. Així que, òbviament, hi ha molts tipus d’activitats diferents que fem físicament, verbalment i mentalment. Les positives generaran resultats i conseqüències positives i les negatives produiran resultats i conseqüències negatives. Aquestes inclouen fins i tot aquelles activitats realitzades verbalment i mental.

Però una cosa de la qual estem segurs és que el karma no dorm, sempre que el samsara no finalitzi, gairebé no existirà el “Dia del treball” per al karma. Quan la gent pensa en el karma i el samsara, la primera impressió que ve a la ment són les activitats negatives. No crec que sigui just. Samsara i nirvana, el sofriment i la felicitat, la tristesa i l’alegria són relatius. Sense el samsara ni els sofriments que travessem, no podem recordar la impermanència, la renúncia, el no-apego i tota aquesta realitat diferent que ens ajuda a progressar pel nostre camí.

Per tal de poder progressar sense problemes i amb rapidesa en el nostre camí espiritual, necessitem l’ajuda de dues coses: mèrit i saviesa; són com les 2 ales d’un ocell, la manca d’una d’elles paralitzarà el nostre progrés. Necessitem acumular mèrit i saviesa amb esforç alegre i entusiasme. El mèrit sense saviesa o la saviesa sense mèrit no ajudarà.

Prenguem l’exemple d’una persona malalta, si vol curar-se, ha de tenir el mèrit i la saviesa per curar-se. La manca de la combinació de mèrit i saviesa farà que el pacient no trobi el remei correcte o el metge adequat per ajudar-lo, o que estigui a l’hospital equivocat, conegui al metge equivocat i entengui incorrectament les instruccions de dosificació.

En el context de la pràctica espiritual, una persona que no es troba amb els autèntics gurus, que no té la comprensió per dir què és una ensenyança genuïna i què no, també es considera que li manca mèrit i saviesa. Fins i tot havent conegut als autèntics gurus, rebut ensenyances genuïnes i participat a l’assemblea de grans practicants, no pot apreciar aquestes condicions positives i en canvi s’involucra en crítiques, queixes i xafarderies, això també és una falta de mèrit i de saviesa.

Sovint podem dir que els nostres patiments i totes les catàstrofes, situacions no desitjades, desastres, guerres, fracassos i malalties que estan succeint al nostre món en aquests dies són una combinació de resultats diferents de manca de mèrit i saviesa. Per tant, la pràctica de la purificació intensiva i hàbil és molt urgent. Purificació en el sentit de netejar el nostres vels i les obscuriments acumulats des de temps sense principi fins avui, que han arribat amb la forma de resultats kàrmics negatius madurats. Per descomptat, a més de la pràctica espiritual, tots hem d’aturar activament totes les accions negatives, confessar les nostres activitats negatives de cos, paraula i ment, i prometre que mai tornarem a cometre-les. En la pràctica també hauríem de sortir afora per ajudar tots els éssers, sempre que puguem, quan sorgeixin les circumstàncies. Això funciona sense dir-ho.

Des de fa uns anys, he estat mirant pros i contres per a un  petit tros de terra en un lloc sagrat on les benediccions no s’hagin vist afectades per cap mena de circumstàncies, per construir un gran molí vajra de pregàries  per al mantra de 100 síl·labes. Amb els nombrosos desastres, lluites i incidents desafortunats que ens envolten, últimament crec que és millor que es construeixi aviat, com més aviat millor.

Coincidentment, ja que aquesta idea d’urgència va arribar a la meva ment, la setmana passada es va oferir un tros de terra suficient per construir un gran molí vajra de pregàries; aquesta terra es troba a la base de l’estupa de Swayambhunath al llarg de la circumval·lació. Em vaig sentir desbordat d’alegria, perquè això em fa sentir confiat i encoratjat de que el nostre karma no és tan dolent després de tot, encara hi ha una oportunitat. L’únic que hem de fer ara és unir-nos per fer que això passi. M’ha atrevit a demanar a Drukpa Àsia que coordini i organitzi la recaptació de fons per a aquest projecte; que s’esdevingui, o no, depèn del nostre mèrit i de la nostra saviesa. Si es perd, no estem segurs que hi hagi aviat una altra oportunitat per a nosaltres. Ja que hi ha molts projectes de recaptació de fons en els quals tots ens hem involucrat, m’he pres la llibertat de limitar aquesta oportunitat a 108 patrocinadors. Per a aquells que realment no poden participar, per motius diferents, no us sentiu tristos, alegreu-vos. En el futur, quan finalitzi el projecte, sempre tindrem una trobada anual per practicar junts, recitar el mantra i purificar tots els nostres actes negatius individuals i col·lectius.

que conté molts mantres, els resultats es multiplicaran segons la quantitat de mantres que s’insereixin al molí. Aquest molí tindrà 10 vegades cent milions del mantra de Vajrasattva de 100 síl·labes. Cada gir tindrà els resultats de recitar 1 bilió del mantra de 100 síl·labes. Aquest és un gran èxit per a molts de nosaltres. Tots sabem quant de temps porta recitar 100,000 vegades el mantra de 100 síl·labes, tots els practicants d’Ngöndro ho entendran.

2 El Karma no dormHi ha moltes maneres d’acumular mèrit i saviesa. Un dels principals mètodes hàbils és a través de la purificació. No cal dir que tenim moltes coses a purificar, ja que no sabem el que hem acumulat a les nostres vides passades. Hem d’haver acumulat coses bones i coses dolentes. Però com ningú vol cap problema i tots busquem la felicitat, no és millor que purifiquem totes les nostres negativitats ràpidament? Vajrasattva és el rei de la purificació, diria jo. Ell té el compromís que fins que es purifiqui un últim karma negatiu de tots els éssers al samsara, ell no entrarà a la budeïtat. Això vol dir que la seva promesa d’ajudar-nos a purificar les nostres negativitats és tan forta que si practiquem el seu mantra, serem purificats de moltes maneres.

 

 

Drukpa Àsia ha preparat un lloc web molt informatiu (www.vajrawheel.org) per a aquest projecte i tot està molt clarament escrit. No he de repetir-ho aquí. Tot i que el karma no dormi, almenys part del nostre karma negatiu pot ser purificat mentre el molí vajra és allà, girant i enviant benediccions al món sencer i a l’univers. La propera vegada, escriuré sobre la pràctica de la purificació i també sobre els efectes de la recitació del mantra de 100 síl·labes.

1 El Karma no dorm