Live to Love

Logo Live to Love

El Gyalwang Drukpa, cap espiritual del llinatge Drukpa, una de les principals escoles de budisme de l’Himàlaia, hereu d’una tradició mil·lenària i un dels principals líders espirituals del món, líder en el camp de l’educació a la regió de l’Himàlaia, defensor del medi ambient i herències culturals en perill, activista per la igualtat de gènere a l’àmbit monàstic, és també el fundador de Live to Love, que es va crear amb la intenció d’entrellaçar la pràctica centrada a les pregàries, rituals i la contemplació, amb l’acció altruista.

Live to Love, fundada el 2009, és una organització laica, sense ànim de lucre que s’implica en activitats humanitàries i ecològiques a nivell mundial, que combina una tradició filosòfica espiritual amb respostes contemporànies per trobar solucions als diferents problemes que es plantegen actualment.

El lema de la fundació:

“Live” – viure -, es refereix a la vida que vivim com a membres d’aquest univers.

“Love” – estimar -, es refereix a l’actitud positiva cap a la nostra vida.

“Live to Love” és una manera positiva de viure la vida ajudant a transformar tot el que fem en activitats i resultats benèfics per fer del món un lloc millor on viure.

Les activitats, projectes i iniciatives de Live to Love abasten cinc àmbits: Educació, medi ambient, salut, ajuda humanitària i patrimoni cultural.

Educació  – “Live to learn”

Live to Love EducacioL’àmbit de l’educació aplega tres aspectes:

  • Construcció i manteniment d’escoles sostenibles a les regions de l’Himàlaia en col·laboració amb les comunitats i organitzacions locals, aportació de material escolar i formació de professorat.
  • Promoció i reforç de l’accés a l’educació per als nens i nenes pobres que viuen en àrees remotes.
  • Promoció de l’educació de les nenes i sensibilització de la població sobre la importància de la seva educació.
  • Educació per a adults.

Live to Love EducacioUn exemple palpable de l’acció a l’àmbit de l’educació és l’Escola Druk Pema Karpo de Shey a Ladakh (l’Índia) on es combinen pràctiques educatives tradicionals i modernes amb l’objectiu de mantenir la cultura ladakhi i desenvolupar en els nens i nenes les habilitats necessàries per viure al món actual. L’escola té un reconeixement tant a l’Índia com a nivell mundial i ha rebut diferents premis, entre els quals destaquen el premi mundial d’arquitectura al millor edifici ecològic del món (2002), millor escola de Jammu i Kashmir en educació digital (2014) i el de ser una de les 10 escoles més belles del món (2015).

 

L’escola Chakchen Ling, a Nangchen a l’est del Tibet, es va crear arran de la destrucció d’onze escoles pel terratrèmol de 2010, amb criteris ecològics de sostenibilitat. Actualment aplega 300 estudiants i n’hi ha milers en llista d’espera.

Escola d’Hemis per a adults, al costat del monestir d’Hemis fundat al segle XVII, s’està construint incorporant els principis de sostenibilitat, per proporcionar educació a aquelles persones que no van tenir l’oportunitat de tenir accés a l’escola reglada en la seva infantesa i joventut.

Medi ambient – “Live to sustain”

Els projectes es dirigeixen a educar les comunitats locals en la importància de preservar el medi ambient, i a ajudar-les a gestionar l’aigua i altres recursos naturals així com a reduir la producció de residus.

Live to love Medi ambientEn aquest sentit cal destacar l’acció de 2010 que va consistir a plantar arbres a Ladakh que va aconseguir un Guiness mundial d’arbres plantats en una hora, 100.000. Va tenir un paper molt actiu l’Associació de Joves Drukpa (YDA) de Ladakh, van acudir 9313 persones d’arreu de Ladakh. Aquesta acció s’inscriu en un projecte més ampli que consisteix en la plantació d’1,000.000 d’arbres.

 

 

Live to love Medi ambientNo menys importància té la gran iniciativa de mantenir netes les aigües de les glaceres de l’Himàlaia i assegurar l’accés a l’aigua potable a tots els milers de milions d’éssers que depenen d’aquest sistema fluvial. En aquesta iniciativa participa l’Associació de Joves Drukpa (YDA) i les comunitats de base de Ladakh en associació amb la Waterkeeper Alliance.

 

 

Per impulsar els diferents projectes de Live to Love el Gyalwang Drukpa realitza pelegrinatges a peu o Pad Yatra en hindi. El 2009 va tenir lloc el primer a Ladakh que va durar 42 dies, es van recórrer 400 km i van participar 700 persones a través de l’Himalaia. El pelegrinatge també va tenir l’objectiu de fer una campanya per sensibilitzar i conscienciar les diferents comunitats de la necessitat de la protecció del medi ambient. Durant el trajecte es van recollir 60.000 envasos de plàstic.

Aquest Eco Pad Yatra i un altre per Sikhim han estat objecte d’un documental titulat Pad Yatra: a Green Odyssey, narrat per Daryl Hannah i dirigit per Wendy Lee, que va ser projectat al Festival de Cannes el 18/5/2012.

A finals del 2011 i principi del 2012 es va realitzar un altre Eco Pad Yatra des de Mumbai a Bhopal amb l’objectiu d’establir un pont entre el materialisme i l’espiritualitat. Al desembre de 2012 / gener 2013 va tenir lloc un quart Pad Yatra, aquest cop a Sri Lanka. Els Pad Yatra continuen fent-se cada any per diferents indrets.

Segons el Gyalwang Drukpa, el Pad Yatra “suposa un esforç per acostar-se a la natura i gaudir dels seus dons”, d’altra banda és també un esforç per prendre consciència del medi i per assegurar que hi hagi una educació generalitzada sobre la sostenibilitat i la salvaguarda del medi ambient. El seu lema és: “No només hem de remoure les deixalles no biodegradables del nostre entorn, sinó – primer – hem de eliminar-los de les nostres ments”.

Als cinc primers Pad Yatra realitzats s’han recollit una tona de residus no biodegradables i s’ha sensibilitzat la gent d’àrees remotes sobre la importància de mantenir la natura neta i verda per a les generacions futures.

També s’organitzen, encapçalats pel Gyalwang Drukpa, pelegrinatges en bicicleta – bici yatra –  amb centenars de monges, conegudes com “monges Drukpa Kung Fu” de milers de quilòmetres, des de Katmandú a Nova Delhi, de Kathmandú a Ladakh, passant per tots els llocs budistes sagrats, per la pau i en defensa de l’empoderament de les dones, la igualtat de gènere i la preservació del medi ambient.

Salud – “Live to heal”

Construcció i manteniment de clíniques a les regions pobres, per exemple, la Clínica Druk Pema Karpo situada a prop de Kathmandu (Nepal), al complex de la Muntanya Druk Amitabha, on es practica la medicina tradicional i l’occidental de manera gratuïta o a un preu molt reduït.

Els serveis inclouen: operacions de cataractes per restaurar la vista a persones amb accés limitat a l’atenció mèdica, distribució de medicaments, atenció odontològica, atenció a les víctimes de cremades, programes de salut i benestar entre les quals hi ha la sensibilització sobre el VIH.

 

També es porta a terme la capacitació d’un voluntariat local per ajudar als metges especialistes en la prestació d’atenció primària i primers auxilis.

 

 

Davant de l’augment de les violacions i maltractament de les dones Live to Love organitza, juntament amb l’Associació de joves Drukpa (YDA), des de 2017 tallers d’autodefensa per a noies dirigits per les conegudes com monges Drukpa del Kung Fu – “Drukpa Kung Fu nuns” que han adquirit tècniques i habilitats a partir d’una formació rigorosa al llarg dels anys.

L’objectiu dels tallers és aconseguir que les noies es familiaritzin amb les tècniques útils bàsiques i els moviments, i, el més important, que desenvolupin l’autoestima i  confiança en si mateixes i reduir la por.

 

Ajuda humanitària – “Live to aid”

Live to Love està establint mecanismes de resposta d’emergència per als desastres naturals a la zona de l’Himàlaia que forma part d’un enfocament global: prevenció de desastres, resposta d’emergència, reconstrucció.

Live to Love Ajuda humanitaria

Live to Love ofereix ajuda immediata, ràpida i efectiva a les víctimes, centrant-se a:

  • Gestió i distribució de l’ajuda humanitària
  • L’establiment de refugis temporals
  • Assistència a les víctimes
  • Atenció mèdica i psicològica
  • Rehabilitació i construcció d’habitatges, i infraestructures comunitàries

Per exemple, en el cas de les inundacions de Ladakh (l’Índia) a l’agost de 2010, el terratrèmol de Sikkhim (l’Índia) a l’octubre de 2011 o el terratrèmol del Nepal de 2015. Per a l’ajut als damnificats es coordinen el voluntariat, recaptació de fons, aliments, etc.

Cal destacar també dintre de Live to Love l’organització Live to Rescue que posa l’èmfasi a la importància del amor y compassió concretament pels animals. S’ha creat un centre de cura i gestió d’animals abandonats, especialment, gossos ferotges i ferits, situat a Nang, Leh, Ladakh. És un projecte conjunt amb l’Associació de Joves Drukpa (YDA) i el Departament d’Agricultura i Ramaderia de Leh.

Live to Rescue proporciona tractament humà als gossos sense llar a Ladakh amb l’esterilització i la possibilitat de trobar-los-en una . Live to Rescue és l’organització protectora d’animals més efectiva de Ladakh que treballa per a la reducció del sofriment dels animals i fomenta relacions harmonioses entre els animals i les persones de la zona en un context de creixement econòmic i turístic.

Patrimoni cultural

A un món amenaçat per la uniformitat cultural, a un moment en que l’estil de vida occidental emergeix com a model econòmic i cultural dominant, la diversitat cultural dels pobles es troba amenaçada, per això l’objectiu de Live to Love en aquest àmbit és la protecció i recuperació del llegat cultural per mantenir vives les cultures tradicionals, recuperar la artesania i la cuina tradicional, i formar els responsables de les diferents comunitats amb l’objectiu de protegir la seva cultura i història,

Al nivell internacional s’estructuren tres regions: Àsia, Europa i Amèrica. A cadascuna d’elles hi ha un, dos o tres responsables que coordinen i supervisen. Live to Love desenvolupa també projectes de caràcter local dins dels cinc àmbits assenyalats en diferents llocs arreu del món: Alemanya, Bhutan, França, EUA, Ladakh, Malàisia, Mèxic, Nepal, Perú, Polònia, Regne Unit, Singapur, Suïssa, Taiwan, Vietnam.

La idea que impulsa els diferents projectes o activitats és la d’arribar a resoldre problemes quotidians per mitjà de la força de l’amor i la bondat. A través d’escoltar i ajudar els altres, es desenvolupa el nostre potencial humà.

Per a donacions:

Live to love International: www.livetolove.org

Live to love France: www.livetolove.fr

Live to love Germany: www.live-to-love-germany.org