Quan les noies es fan fortes

Women & Girls

22-09-2017

Quan les noies es fan fortes: Les Monges de Kung Fu” que ensenyen autodefensa

Les monges del llinatge Drukpa del budisme són conegudes per la seva força, capacitat atlètica i treball d’ajuda humanitària. Per exemple, estan ensenyant a pobles conservadors que les nenes han de ser alimentades i recolzades.

Quan Jigme Rigzin tenia 19 anys, va preguntar als seus pares si podia fer-se monja. Li van dir que no. “Per a les monges dels monestirs [ho saben], només hi ha treballs de cuina i de rentar plats i roba”, va dir en un recent viatge a Nova York. “Així que no m’ho van permetre. Però els vaig forçar. I més tard, quan va venir Sa Santedat a demanar als meus pares si podia ser monja, la meva mare ho va permetre “.

Rigzin és ara una de les 700 monges del llinatge Drukpa que estudien sota la direcció del Gyalwang Drukpa, el cap del llinatge Drukpa del Budisme i un líder que ha canviat radicalment la posició de la dona en la seva orde.

“La vida tradicional de les monges és positiva i negativa”, va dir a News Deeply.

“Fer meditació, recitacions, cants, oració, aquest és l’estil de vida positiu que tenen”, va dir. “I el negatiu és rentar la roba i els plats i servir els monjos. Els monjos són sempre superiors. No m’agrada aquesta idea de tenir-les atrapades amb aquest estil de vida “.

Trencant una prohibició d’exercici físic centenària, va encoratjar les monges a veure el món, entrenar-se atlèticament i convertir-se en líders humanitàries, viatjant d’un poble a un altre amb bicicleta per parlar sobre l’empoderament de les dones i la protecció del medi ambient.

Quan les noies es fan fortes Quan les noies es fan fortes

A l’agost, les monges van organitzar un taller d’autodefensa per a dones i nenes de l’Himàlaia, a Ladakh, que es troba a Jammu i Caixmir, una regió fronterera on les dones són desproporcionadament afectades per la violència, la violació i el tràfic de persones. Durant el taller, les monges van compartir experiències pròpies de superar la por i ensenyar habilitats pràctiques per a l’autoprotecció.

Women & Girls es va asseure amb Jigme Rinzin, que té ara 30 anys, i Tenzin Lhamo, de 41 anys, per comprendre les seves experiències de treball amb les noies en una regió altament conservadora.

Women & Girls: Treballeu en diversos aspectes diferents, des de l’educació fins a la protecció del medi ambient, fins a l’apoderament de les dones. Quin és el més proper al vostre cor?

Jigme Rigzin: Vull fer-ho tot. [Recentment] hem netejat [una bassa] a Katmandú que no s’havia netejat en anys. Les persones llancen els aliments en plàstic, de manera que es queda allà durant anys. Fa olor, la gent es posa malalta, les vaques i els gossos mengen el plàstic i moren. Així que vam començar una missió fa tres mesos per netejar l’àrea.

Tenzin Lhamo: Em preocupa més rescatar noies. A Bihar, per exemple, hi ha moltes noies que no treballen fora. [Quan vam visitar-lo] dèiem: “Sortiu, parleu amb nosaltres”, però només ens miraven des de la porta. Anem a comprar verdures, i ens sorprèn tant que en un país tan gran, ni tan sols vegem una noia. No poden parlar. No poden mostrar la seva cara. Fins i tot a Ladakh va ser així a causa de la cultura.

Jigme Rigzin: El problema més gran és que les noies no poden sortir de casa i parlar amb la gent.

Women & Girls: ¿Com espereu poder canviar aquesta realitat?

Jigme Rigzin: En veure el nostre exemple, les noies es faran fortes. Tractem de fer el que els nois poden fer, com anar en bicicleta. Anem amb bicicleta 500 dones a la vegada. Si hi ha un problema de trànsit, no demanem ajuda. Nosaltres mateixes ens ho maneguem.

Tenzin Lhamo: Nosaltres fem tots els treballs. No importa com de difícil sigui. Llavors, la gent ens veu i diu: “Fins i tot els nens no fan aquest treball, i [aquestes dones] poden fer-lo”. Aleshores podem dir: “Nosaltres estem fent tot açò, per què la seva filla no pot fer-ho també? Perquè mai no li ha donat una oportunitat. El nostre guru ens ha donat una oportunitat. Si li dóna una oportunitat, ella podrà fer encara més que el seu fill”. El noranta per cent de les vegades, els pares estan d’acord amb nosaltres. Diuen: “Mai abans havíem pensat així”.

Women & Girls: Heu vist canvis?

Tenzin Lhamo: Sí, molts. A Ladakh, els militars ens van prometre que, ja que estem fent un gran recorregut amb bicicleta, ells també començaran. Un cop per setmana, es va comprometre a anar amb bicicleta o caminar, i ho van fer durant els dos últims mesos. També, a Ladakh, hi va haver una marató i van guanyar les noies. Fins i tot juguen hoquei sobre gel. No passarà tot alhora, però a poc a poc.

Women & Girls: Haveu presenciat el tràfic de noies al llarg del vostre viatge? Què es pot fer per combatre’l?

Tenzin Lhamo: El vam veure a la frontera quan anàvem amb bicicleta. Com que una mare no tenia diners, vam escoltar que les noies es venien per 25.000 rúpies ($ 385). Al meu entendre, si [continuem] mostrant amb l’exemple que podem fer alguna cosa, molta gent entendrà que les noies poden fer un treball difícil. En cas contrari, pensen: “Aquesta noia no pot fer res i, quan sigui gran, se n’anirà a casa d’un altre, així que no serveix per a res.” Si mostrem amb l’exemple que podem fer alguna cosa, tothom els estimarà les seves filles i els donarà suport. El més difícil és que les noies tenen por dels nois.

Jigme Rigzin: És per això que aprenem Kung Fu. És autodefensa. Així que ensenyem Kung Fu a les noies.

Aquestes entrevistes s’han traduït de l’hindi a l’anglès i després al català.