Què és la il·luminació?

Què és la il·luminació?

16/11/09

Per S.S. el Gyalwang Drukpa

Publicat originàriament a NEWS, www.drukpa.org

En certa manera, sempre que parlem de la “il·luminació”, ens és molt fàcil i convenient pensar que significa “jubilar-se”, però em sap greu dir que no és així. Il·luminació vol dir “força”, el que vol dir que has desenvolupat la força perfecta perquè puguis beneficiar els altres. La majoria de la gent pensa que estar il·luminat vol dir que es convertiran gairebé en una estàtua, asseguts aquí, sense fer res i elevant-se. Jo acostumava a dir com una patata o un vegetal. Si penseu així, no esteu parlant d’estar il·luminats, esteu parlant d’una cosa molt semblant a la jubilació mundana, la qual és molt avorrida i dóna fluixesa fins i tot de pensar-hi.

“Il·luminació” significa “força perfecta” que és el resultat final de la “perfecta comprensió” o desenvolupament de la perfecta saviesa, perfecte amor i perfecta compassió. Convertir-se en un buda o aconseguir la il·luminació vol dir que t’has convertit en un “ésser perfecte” que posseeix la força perfecta. Com pots desenvolupar la “força perfecta?” Únicament a través d’ajudar els altres sense una inclinació o motivació egoista. Després de desenvolupar aquesta força l’has de fer servir per ajudar els altres perquè també puguin desenvolupar aquesta força i més éssers puguin rebre ajuda. El més important és que mai has de tenir l’expectativa que la il·luminació és com una jubilació espiritual ni tampoc un guany espiritual ni que et convertiràs en una persona lliure sense cap treball a fer. La llibertat perfecta hi és perquè ja no sofreixes a causa de la teva perfecta comprensió com a resultat de la perfecta saviesa i la perfecta compassió. No hi ha res a guanyar ni res a perdre, Només tu mateix sent més fort, això és tot. Per poder ajudar els altres efectivament, necessites desenvolupar força, d’una altra manera quan parles d’ajudar als altres pots acabar creant un major sofriment com a resultat de la manca de comprensió o la manca de força. Així que els diferents nivells d’il·luminació et donen diferents nivells de fortalesa i mitjançant Viu per Estimar – Live to Love – pots desenvolupar aquesta força, lentament.

Com he dit diverses vegades, la compassió és la comprensió i l’amor és l’acció. Podem seure a les coves, amagar-nos en retirs i passar hores meditant i fent Ngöndro i tota classe de pràctiques formals, que se suposa ens han d’ajudar a desenvolupar la comprensió o donar-nos algun coneixement sobre les nostres experiències dins de nosaltres i la nostra ment; però si no posem aquesta classe de comprensió i coneixement en acció o transformem això en activitats, llavors, tot el que hem après i practicat són paraules buides, no hi ha comprensió pràctica o de l’experiència. Live to Love – Viu per Estimar – ens ajudarà a tothom a posar el nostre coneixement i comprensió en acció pràctica. Hem de sortir i ajudar perquè siguem capaços de saber quanta força tenim. Alhora, també desenvoluparem la força. Per desenvolupar la força, hem de fer exercici, tal com és el cas del físic-culturisme, necessites aixecar coses, si no et mous, oblida’t de desenvolupar el cos.

Formulo un gran desig per la Fundació Caritativa Live to Love – Viu per Estimar -, que sigui capaç d’ajudar a molts éssers per un llarg termini. Vull agrair tothom que està ajudant o estarà contribuint amb el seu suport, el seu esforç, la seva energia i el seu patrocini econòmic, a la causa d’ajudar els projectes de Live to Love – Viu per Estimar -. Des del fons del meu cor vull agrair-vos a tots vosaltres per complir els meus somnis en benefici de tots els éssers.

1 Que és la il·luminació 2 Que és la il·luminació