Estrès

Estrès

15-06-2008

Per S.S. el Gyalwang Drukpa

Publicat originàriament a NEWS, www.drukpa.org

 

Recentment, durant una reunió amb alguns amics, em van parlar de l’estrès que tenien a causa de l’economia, els negocis, la família i tot tipus de coses. Per curiositat, he comprovat al diccionari en línia, quina és l’explicació de l’estrès que donen els estudiosos moderns i diu que “l’estrès és la conseqüència de la manca d’adaptació al canvi”. Sorprenentment, crec que, en certa mesura, tenen raó.

L’estrès és el resultat de la inflexibilitat i la no acceptació. Dit d’una altra manera, és degut a un fort apego i expectatives. Quan hi ha esperança o expectativa, hi ha por que aquesta expectació no es faci realitat, és a dir, el que espereu potser que no passi com vulgueu. Així arriba l’estrès .

Pensar en això també m’estressa. Un dels meus amics gairebé estava plorant perquè, tot i tenir un gran èxit al seu negoci, tenia estrès per tractar de mantenir l’èxit al dia, tot i que ha guanyat molts diners als últims deu anys, ara està molt sota l’estrès perquè ha de treballar molt dur per mantenir el nivell de riquesa. Suposo que quan va començar amb el seu negoci, deu d’haver pensat: “Bé, si faig molts milions, estaré molt content i satisfet”. Llavors, quan va fer molts milions, va pensar en fer bilions. Va començar amb un gran esforç per establir un objectiu a assolir i quan va arribar a aquest objectiu, es va donar una altra excusa per estressar-se en establir un objectiu més alt. Així que no hi ha pau en la seva ment i no té un moment lliure d’estrès en què pugui relaxar-se. Ara, fins i tot ha arribat a mi plorant perquè estava sota un estrès enorme intentant continuar fent tants diners.

Passa el mateix amb les parelles o les relacions. Tenia una vella amiga que em va visitar fa poc i estava molt cansada i descontenta. Em va dir que quan es va casar fa uns anys, va pensar que havia trobat l’home que tenia diners, posició i fama. Fins i tot va dir que va ser una resposta a les seves pregàries. Ara, estan pensant a separar-se perquè no es poden suportar.

Així es la cosa. Tothom espera que els diners, una bona parella, un bon negoci, sigui la solució per a la seva felicitat. Quan vaig preguntar a alguns dels meus amics per què havien deixat de practicar Ngöndro i per què havien deixat de practicar diàriament, em van sorprendre amb les seves respostes: “Estic tan estressat al treball i als negocis que no tinc temps per fer-ho” o “Deixi’m que tingui èxit al meu negoci, després tornaré a la pràctica de Ngöndro“. Alguns d’ells fins i tot van dir, “Estic treballant dur per tenir èxit i tenir riquesa per poder ajudar als vostres projectes, ara no tinc temps per practicar, practicaré més endavant”. Al mateix temps, aquestes mateixes persones sempre em diuen que estan molt estressades i molt tenses.

Alguns d’ells fins i tot em van dir: “No entén els meus problemes, perquè no fa negocis, per això no té estrès”. Em vaig riure amb mi mateix, perquè si sabessin quantes persones són sota la meva responsabilitat, quants infants estic alimentant i quants monestirs, vells i destruint-se, he de cuidar, llavors sabrien que probablement tinc 100 o 1000 vegades més estrès que cap d’ells. Però ja he dit que el meu karma em va portar on sóc i ara he de tenir cura no només d’un llegat de més de 800 anys, sinó que també tinc enormes responsabilitats i problemes.

El que passa és que si no tens una base espiritual, i si continues mirant cap a fora per trobar una solució, mai estaràs lliure d’estrès. Si tens una base espiritual, entendràs i dominaràs les habilitats de viure en la presència plena, això almenys et mantindrà lliure d’estrès.

Estic molt agraït i aprecio la constant preocupació dels meus amics i estudiants per mi mateix i el meu llinatge, ja que alguns d’ells van dir que havien de treballar dur per tenir un èxit econòmic per poder ajudar als meus projectes. Però no m’agradaria que deixessin la seva pràctica espiritual per aquest motiu. Tot i que són tan amables de pensar en ajudar-me i als meus projectes, també em sento perdut perquè no puc evitar que no siguin feliços i l’única manera d’ajudar-los és a través de l’orientació espiritual i de guiar-los en la seva pràctica espiritual.

També he comprovat un parell de vegades que com que tinc una forma humana, també tinc tendència a experimentar l’estrès. L’altre dia, estava pensant a instal·lar escoles per a monges, una a Ladakh i una altra al Nepal, i a les noves escoles per als monjos a Ladakh i Sikkim. Estava pensant, preocupat i calculant. No vaig fer absolutament res el dia sencer, només pensava, em vaig preocupar, calculava el pressupost i m’estressava. Al final del dia, vaig comprovar que no havia fet res durant tot el dia. No vaig fer res, excepte experimentar preocupacions i estrès. No vaig aconseguir res i vaig perdre un dia sencer.

Estar estressat és una pèrdua de temps, l’estrès és realment un assassí. En lloc de malgastar el temps, cal relaxar-vos i practicar Ngöndro, Guru Ioga i meditació quan us sentiu estressats o atrapats en una posició en la qual no trobeu una solució immediata. Si teniu un gran sentit de la comprensió de l’espiritualitat i si teniu una ment entrenada a través de la pràctica de Ngöndro, Nyungne, Guru Ioga i altres, fins i tot si el món es desploma, fins i tot si el mercat borsari s’esfondra, fins i tot si el vostre negoci falla, estareu bé. És més, podeu no tenir por i tenir el coratge de viure una vida fructífera i beneficiosa, i si decidiu tornar a iniciar el negoci, no us desanimareu, sinó que serà més encoratjant i segur, perquè entendreu el significat de la impermanència, el significat de la vida humana preciosa, el significat del karma, el significat del sofriment i el significat del no-apego. Podeu estar lliures d’estrès i podeu ser realment feliços perquè aquesta felicitat prové del suport intern i no depene pas de circumstàncies externes.

Espero que aquells amics i estudiants meus que haguessin deixat la seva pràctica de Ngöndro o qualsevol altra pràctica espiritual tornaran de nou a fer-la. És molt important que la rutina de la pràctica espiritual no es trenqui. L’espiritualitat és veritablement la columna vertebral de la vostra vida i la vostra felicitat. Sense espiritualitat, puc dir que definitivament estareu aclaparats per l’estrès i tot tipus d’alts i baixos. L’espiritualitat a través de la pràctica formal diària us mantindrà arrelats, i esta és la millor solució per a la vostra situació estressant.

He trobat uns dibuixos molt bonics per posar aquí per fer que aquest missatge sigui una mica més interessant.

1 Estrès 2 Estrès 3 Estrès